Dommedag utsatt

For 20 år siden, da jeg nettopp hadde blitt bonde hadde Bondelaget en aksjon mot WTO-forhandlingene (dengang hette det GATT), vi var redde for at hele bondenæringen skulle bli rasert.

Aksjonen gikk ut på å brenne et bål på alle gårdsbruk rundt om i landet, som et varsel på at fare truet.

I dag fikk jeg en e-post fra nyhetstjenesten fra Bondelaget: To veker med WTO-forhandlingar på landbruk enda opp i ingen nye innspel mao etter over 20 år med forhandlinger har de ikke kommet av flekken!

I mens så har jordbruket forandret seg mye, vi er blir mange færre bønder og flere vil slutte, likevel produsere vi alt vi får omsatt. Hvilken landbrukspolitikk som føres er jeg ikke sikker på, men vi er på vei til å få et jordbruk omtrent som det ble spådd vi ville få hvis vi gikk inn i EU. Større bruk og større krav til effektivisering, om 10 til 20 år vil ikke landbruket være å kjenne igjen.

Et bål på et jorde og et handlingslammet WTO, ser ikke ut til å gjøre noen forskjell.

Vist 232 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Exclamation_desat_24

Tja, bra bilde!

Exclamation_desat_24

Det har blitt veldig viktig at vi ikkje må betale noko særleg for maten. Derfor må norske gardsbruk bli store og effektive. Det same gjeld offentleg sektor. Den er alt for dyr, så tjenestene må ut på anbud. Da får det heller våge seg om dei tilsette blir underbetalt og må jobbe overtid utan godtgjering. Kvifor har det eigentleg blitt slik? Er det for at velfødde nordmenn skal få ta sine to årlege sydenturar, og kjøre sine flotte bilar og båtar, og bygge sine fritidspalass ved sjøen og på fjellet? For å få til dette så må vi berre finne oss i at vi får ein relativt tallrik underklasse som tar dei dårlegast betalte jobbane i samfunnet, og få eit landbruk som slit med store kostnader.

Exclamation_desat_24

Maten er ikke for dyr i Norge. Det som blir fundamentalt feil for meg er at produsentene får så liten del av verdiskapingen, mens salgsleddet tjener penger så det spruter. Eierne av de store kjedene skummer fløten og vi beundrer deres rikdom………

Exclamation_desat_24

Uansett så blir gårdene større og det skjer fort, enda ingen kan si at det lønner seg. Statistikken spriker, det er ingen selvfølge at stort et lønnsomt.

Nationen: Debatt

Velkommen til Nationens debattsider. Her møtes Nationens lesere for å dele nyheter og diskutere store eller små saker.

Skriv innlegg

Legg ut bilder